Diş hekimliğinin bir bölümü olan Periodontoloji, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokularda meydana gelen hastalıkları araştırarak bu hastalıkları tedavi eden ve elde edilen sağlıklı sonucun devamlılığını sağlayan bir bilim dalıdır. Diş yüzeyi ve kemikler sert dokulardan, diş etleri ise yumuşak dokulardan oluşur. Genel vücut sağlığı için son derece önemli olan Periodontal sağlık, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların sağlığı demektir.
Kalp ve akciğer hastalıklarından diyabet ve erken doğum/düşük doğum ağırlığı gibi birçok hastalık ve sorunun gelişiminde önemli rol oynayan Periodontal hastalıklar, hastalığın derecesine göre 3-6 ayda tedavi edilmektedir.
Periondontoloji Kapsamında Uygulanan Tedaviler Hangileridir?
Diş yüzeyinde, diş aralarında ve diş eti birleşiminde mikrobiyal dental plak birikimi ile başlayan diş eti hastalıklarında tedavi mikrobiyal dental plak temizliği ile başlıyor. Basit diş eti iltihabında diş taşı temizliği yeterli olsa da daha şiddetli enfeksiyonlarda lokal anestezi altında periodontal cerrahi işlemler uygulanıyor. Kemik tozu ve membran gibi biyomateryaller kullanılarak kemik erimesine bağlı oluşan boşluklar tedavi ediliyor. Büyümüş diş etleri son teknoloji cihazlar olan lazerle ağrısız ve acısız bir şekilde uzaklaştırılıyor.
Estetik bir gülümseme için beyaz ve düzgün dişler yeterli değildir. Diş eti sağlığı yanında diş ve diş eti uyumu da son derece önemlidir.
Diş fırçalama sırasında diş etlerinin kanaması, kırmızı, şiş ve hassas diş etleri, sürekli kötü ağız kokusu, dişlerden kolaylıkla ayrılabilen ve uzaklaşan diş etleri, diş ve diş etleri arasında iltihabi akıntı, sallanan dişler, ısırma sırasında alt ve üst dişlerin birbirinden bağımsız hareket etmesi gibi sorunlar Periodontal hastalıkları işaret etmektedir. Bu durumlardan bir veya birkaçını yaşayanların en kısa sürede bir diş hekimine gitmeleri son derece önemlidir.